Wanneer moet ik mijn buitenband van mijn fiets vervangen en welke band past op mijn fiets?

Wanneer moet ik mijn buitenband van mijn fiets vervangen en welke band past op mijn fiets?

Geplaatst op 18-7-2025 door Sander van den Berg

Fietsbanden krijgen het dagelijks zwaar te verduren: oneffen wegen, glas, grind en allerlei weersomstandigheden. Maar wanneer weet je of het tijd is om je fietsband te vervangen? Veel mensen rijden onbewust te lang door met versleten banden, wat zorgt voor meer lekke banden, minder grip en zelfs gevaarlijke situaties.

In deze blog lees je de 5 belangrijkste signalen dat jouw fietsband toe is aan vervanging.

1. De band is zichtbaar versleten of glad:

Een nieuwe fietsband heeft een duidelijk profiel (groeven of een structuur). Naarmate je meer fietst, slijt dit profiel weg. Zodra de band glad wordt, betekent dit dat de grip sterk vermindert, vooral bij regen of losliggend zand. Je kan duidelijk zien dat je buitenband vervangen moet worden als de anti-lek laag erdoor heen komt, deze kan je herkennen aan een andere kleur. 

2. Scheurtjes of droogtebarsten in het rubber:

Rubber droogt na verloop van tijd uit, zeker als je fiets veel buiten staat. Kleine scheurtjes in de zijwand of het loopvlak zijn een duidelijk teken van veroudering.
Deze droogtebarsten maken de band gevoeliger voor lekrijden, klappen of zelfs openscheuren bij hogere belasting (zoals bij elektrische fietsen). Hou de banden goed op spanning om de kans op scheuren en droogtebarsten te verminderen. 

3. Je hebt regelmatig lekke banden:

Als je vaker dan normaal een lekke band hebt zonder dat er iets groots in zit dan is de kans groot dat je band te dun of versleten is geworden. Het loopvlak is dan niet meer sterk genoeg om scherpe voorwerpen tegen te houden. Het is verstandig om een nieuwe buitenband te monteren met eventuele lekbescherming om nog minder kans te hebben op lekke banden.
 

4. De band voelt zacht, zelfs na oppompen:

Een fietsband die snel leegloopt hoeft niet altijd lek te zijn, soms is het de bandstructuur zelf die poreus is geworden. Als je elke paar dagen moet bijpompen, is dat een signaal dat de band z’n beste tijd heeft gehad.

Controleer in dat geval ook direct de binnenband, maar vaak is een nieuwe buitenband onvermijdelijk.

5. De band is ouder dan 5 jaar:

Zelfs als je niet veel fietst, veroudert een band gewoon door tijd, zonlicht, temperatuurwisselingen en gebruik. Een band ouder dan 5 jaar heeft vaak al microbeschadigingen die je niet direct ziet, maar wel merkt in slijtage, grip en lekgevoeligheid. Het advies is daarom om elke 5 jaar je buitenband te vervangen.

Welke band past er op mijn fiets?

Op elke fietsband staat er op de wang van de fiets de maat van de band. Meestal in meerdere soorten zoals bijvoorbeeld 37-622 (ERTRO maat) of 28 x 1.75 (Inch maat). Deze soorten worden het meest gebruikt.

Bij de ERTRO maat is de 37 de breedte band de band en 622 de diameter. Het is belangrijk dat de velg waar de band opkomt dezelfde diameter heeft als de buitenband.

Bij de Inch maat is 28 de inchmaat en 1.75 de breedte band de band. Hier is het ook belangrijk dat de inchmaat klopt met de velg.
Bekijk dus altijd op de versleten buitenband welke maat hier op staat zodat je de juiste weer kan bestellen.
Met de ERTRO maat kun je heel eenvoudig zoeken, vul deze in bij de zoekbalk en alle beschikbare banden komen naar voren.

Daarnaast zijn er heel veel verschillende merken, kleuren en banden met lekbescherming op de markt en ook nog speciale banden voor ebikes t/m 25 km/h of die harder kunnen. Hier kun je je eigen keuze maken, fiets je veel dan is het verstandig om een wat betere band te nemen met een extra dikke anti-lek laag.
Ook voor de veiligheid is het verstandig om te kiezen voor fietsbanden met reflectiestrip. Dit verhoogt de zichtbaarheid in het donker.

Heeft u toch nog advies nodig bij de keuze van de juiste buitenband? Neem gerust contact met ons op.

 
fietsbanden, buitenband, band vervangen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!