Fiets pedalen vervangen

Fiets pedalen vervangen

Fiets pedalen vervangen

Fiets pedalen vervangen

Geplaatst op 27-11-2022 door Sander van den Berg

How to do: Fietspedalen demonteren en monteren


Zo af en toe vallen fietsen door de harde wind om, hierdoor worden de pedalen vaak beschadigd.
Dit is op zich geen probleem tot dat je pedaal te erg beschadigd is en je deze moet vervangen, ook is het raadzaam om je pedalen te vervangen als de reflectoren eruit zijn.

Alle fietsenmakers hebben een speciale pedaalsleutel om pedalen los te maken, maar dit is in principe niet nodig. Bij de meeste pedalen is een steeksleutel met maat 15 al genoeg, u kunt ook een pedaalsleutel bestellen op onze webshop.

Stap 1:

Zorg dat je de oude pedalen van de cranks af haalt. Dit doe je door je steeksleutel tussen de crank en het pedaal in te steken en de goede kant op te trekken. Indien het pedaal heel erg vast zit kan het zijn dat deze vast geroest zit, spuit hierbij aan de achterkant van de crank wat kruipolie en probeer het na een paar uur nog een keer.



Stap 2:

Haal de nieuwe pedalen uit de verpakking en kijk goed op de pedalen, bij het schroefdraad staat altijd de letter R of L.
De letter R is voor de kettingkast zijde en de L voor de andere kant.
Smeer een klein beetje vet op het schroefdraad.

     

Stap 3:

Draai het pedaal eerst met de hand een klein stukje in de crank zodat je zeker weet dat deze recht wordt gemonteerd. Voel je weerstand dan kan het zijn dat het pedaal niet recht zit, draai hem dan weer terug en probeer het nog een keer.
Zit het pedaal er een stukje in en zit het pedaal recht dan kan je de pedalen met dezelfde sleutel 15 weer vast draaien.




Stap 4:

Nu beide pedalen weer vervangen zijn is het tijd om er weer lekker mee te fietsen. Wel is het verstandig om na een aantal ritten gefietst te hebben, de pedalen nog 1x te controleren door hem nog een keer goed vast te draaien. Nu weet je zeker dat het goed vast zit en kun je zorgeloos genieten.

 

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!